Finalizarea parcursului de formare a formatorilor și lansarea la nivel național a programului de formare în domeniul managementului sănătății
Ministerul Sănătății, INMSS și OMS marchează finalizarea programului de ”formare a formatorilor” pentru îmbunătățirea abilităților de management sanitar, prin PNNR. Peste 120 de formatori au participat la programul de training în managementul sănătății, organizat de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS), în parteneriat cu OMS. Aceștia au beneficiat de acces la cele mai noi practici și metode în predarea managementului în sănătate, prin șase module derulate de 16 profesori de renume mondial. Reprezentanții G6 (grupul universităților de medicină și farmacie din România) au luat parte și susțin acest program.
Joi, 11 ianuarie 2024, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS) a marcat „Finalizarea parcursului de formare a formatorilor și lansarea la nivel național a programului de formare în domeniul managementului sănătății”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Biroului OMS România și a Biroului Regional OMS pentru Europa, a marcat atingerea obiectivului crucial pentru managementul serviciilor de sănătate, ca parte a componentei de Sănătate a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR).
Programul de formare pentru grupurile țintă de manageri din sănătate continuă în 2024 și 2025, conform planurilor stabilite de Ministerul Sănătății, INMSS și OMS.
”Am avut șansa unui parteneriat extrem de bun cu OMS, cu trei universități internaționale de profil , cu organizația universităților de medicină și farmacie din România, G6 și nu în ultimul rând cu INMSS. Împreună vom putea avea un proiect de succes care să ofere sistemului de sănătate din România o resursă umană calificată în conducerea serviciilor de sănătate”, a declarat Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.
”Trebuie să existe și o finanțare care să corespundă realității și să le ofere managerilor suficientă libertate încât proiectele de dezvoltare să nu rămână doar pe hârtie. Scopul final al tuturor acestor acțiuni se referă la oferirea de servicii medicale de calitate pentru pacienți”, a continuat acesta.
La programul de „formare a formatorilor” (Training of Trainers – ToT) au participat 16 profesori de renume mondial în domeniul managementului sănătății, care și-au pus la dispoziție expertiza lor în cadrul a șase module meticulos concepute. Aceste module au cuprins subiecte esențiale, cum ar fi conducerea și gestionarea schimbării (change management); etica și integritatea; inovarea și digitalizarea; sănătatea publică și politicile de sănătate; metode de predare inovatoare; și complexitatea proiectării și furnizării de servicii medicale.
„Reprezentanții celor 6 universități de medicină, ai INMSS și ai instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătății au avut ocazia de a accesa cele mai noi modele și practici de predare pentru managerii serviciilor de sănătate, astfel încât România să poată începe să construiască soluții personalizate care să răspundă cât mai bine provocărilor din domeniu,” a declarat Dr. Caroline Clarinval, Reprezentanta OMS și Șefa Biroului OMS din România.
Un grup de aproximativ 120 de formatori au participat în acest program intensiv, în urma căruia sunt echipați cu cele mai recente cunoștințe în domeniul managementului sănătății, gata să le disemineze printre managerii de unități sanitare, profesioniștii din domeniul sănătății și studenții din întreaga țară.
Programul de formare a formatorilor (ToT) este parte a planului Ministerului Sănătății din România, privind asigurarea unei formări continue și avansate a personalului medical. Parte a Planului Național de Redresare și Reziliență, acesta urmărește să formeze peste 3.000 de manageri români din domeniul sănătății până la sfârșitul lui 2025.
Prin rolul său de a oferi asistență tehnică pentru implementarea PNRR, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sprijină direct dezvoltarea capacităților profesioniștilor din domeniul sănătății, facilitând accesul la informații de ultimă oră și la experți apreciați din comunitatea europeană din domeniul sănătății.
Administratorii din domeniul sănătății exercită o influență semnificativă, având un impact asupra vieții a mii de oameni prin decizii strategice de conducere. Managementul sănătății, o disciplină cu multiple fațete, presupune decizii critice privind alocarea resurselor, îngrijirea pacienților, cercetarea medicală, dezvoltarea de politici și multe altele.
Dezvoltarea abilitățile profesioniștilor din domeniul managementului sănătății cu instrumente și practici de ultimă oră este primordială pentru evoluția sistemului de sănătate din România.
Această inițiativă strategică are ca scop creșterea capacității, permițând furnizarea de servicii de sănătate tot mai eficiente și centrate pe pacient pentru cetățeni, concentrându-se pe modernizarea practicilor de management.