Grup țintă
Asistenți medicali generaliști, asistenți medicali de pediatrie.
Responsabil Național: Conf. Univ. Dr. Maria Alexandra CUCU, Institutul Naţional de Sănătate Publică, București
Responsabil specializare din partea INMSS: Dr. Manuela DĂNESCU, telefon 021/2556551 email: reconversieasistenti@yahoo.com
Centre de pregătire:
- București, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Responsabil local: Dr. Andra NEAMȚU CS II
Obiective generale
1. Cunoaşterea şi înţelegerea conceptelor privind domeniul sănătăţii publice
2. Cunoașterea şi elaborarea indicatorilor pentru măsurarea şi analiza stării de sănătate; întocmirea evidenţelor şi rapoartelor statistice
3. Cunoaşterea şi aplicarea metodologiei de planificare și implementare a intervențiilor de promovare a sănătății la nivel populațional și individual
4. Cunoaşterea şi înţelegerea conceptelor privind managementul și calitatea activității.
5. Cunoașterea și aplicarea prevederilor specifice privind prevenirea și controlul bolilor trasmisibile. Ancheta epidemiologică
6. Supravegherea și controlul condițiilor de igienă în unități medicale
7. Cunoaşterea principalelor surse de nutrienţi şi caracteristicile unei diete echilibrate pentru categorii specifice de consumatori (sănătoşi sau cu o anumită patologie) și supravegherea și controlul calităţii igienico – sanitare a alimentelor
8. Monitorizarea și supravegherea sănătății copiilor și condițiilor de igienă în colectivităţile de copii şi tineri
9. Cunoașterea și aplicarea prevederilor specifice de igienă a mediului de viață
10. Cunoașterea și aplicarea prevederilor specifice de sănătate și securitate în muncă
Obiective specifice
La sfârșitul programului asistenții vor fi capabili să:
1. aplice cunoștințele privind sistemul și atribuțiile structurilor din domeniul sănătăţii publice precum și documentarea legislativă specifică,
2. aplice cunoștințele privind elaborarea indicatorilor pentru măsurarea și analiza stării de sănătate; întocmirea evidenţelor și rapoartelor statistice
3. aplice cunoștințele privind elaborarea și implmentarea intervențiilor de promovare a sănățății la nivel populațional și individual
4. demonstreze cunoștințele necesare pentru a completa documente privind managementul activității proprii și calitatea
5. demonstreze cunoștintele privind înregistrarea, raportarea, prevenirea și controlul bolilor transmisibile. Ancheta epidemiologică
6. descrie cadrul normativ și cerintele condiţiile igienico-sanitare aplicabile condițiilor de igienă în unități medicale
7. fie capabili să aplice cunoștințele privind principalele surse de nutrienţi şi caracteristicile unei diete echilibrate pentru categorii specifice de consumatori (sănătoşi sau cu o anumită patologie)
8. descrie cadrul normativ și cerințele de monitorizare și supraveghere a sănătății copiilor și condițiilor de igienă în colectivităţile de copii şi tineri
9. descrie cadrul normativ și cerințele specifice de igienă a mediului de viață
10. descrie cadrul normativ și cerințele specifice de sănătate și securitate în muncă
Competențe profesionale (exprimate prin cunoștințe și abilități)
1. Cunoașterea cadrului normativ al intervențiilor sănătății publice
2. Cunoaşterea indicatorilor și sistemelor de informații şi aplicarea acestora la analiza stării de sănătate
3. Cunoașterea instrumentelor și modelelor de intervenție pentru promovarea sănătății și managementul activității
4. Utilizarea instrumentelor existente pentru prevenirea, controlul și raportarea bolilor transmisibile
5. Cunoașterea cadrului normativ al asigurării igienei comunităților, unităților medicale și determinanților din mediul de muncă
6. Înțelegerea și aplicarea reglementărilor privind monitorizarea sănătății și mediului din colectivitățile de copii și tineri
Competențe transversale (de rol, de dezvoltare profesională, personale)
1. Să identifice rolurile și responsabilitățile într-o echipă, de rezolvare a unei sarcini și să coordoneze rezolvarea cazului, prin aplicarea de tehnici de comunicare adecvate
2. Să utilizeze adecvat resursele de comunicare și formare (portaluri, aplicații, baze de date) în scopul dezvoltării profesionale
3. Să fie capabil să își actualizeze permanent cunoștințele de specialitate
4. Să utilizeze adecvat resursele de reglementare în actvitatea proprie și a organizației
5. Să sintetizeze și interpreteze adecvat un set de informații,pentru rezolvarea unor probleme de baza și de evaluare a concluziilor posibile
A. NOŢIUNI TEORETICE
1. Sănătatea publică: concepte; funcţii specifice; domenii și intrumente de intervenție, tipuri de servicii, cadrul normativ naţional
2. Starea de sănătate a individului și populației
– abordări, concepte, principii, indicatori, metode;
– cadrul normativ naţional;
– sisteme specifice de monitorizare și supraveghere a bolilor BNT (screening, cancer, diabet etc.)
3. Promovarea sănătăţii: concepte, principii, metode, modele; instrumente de implementare; tipuri de intervenţii la nivel individual şi populaţional
4. Managementul activităţii asistenţilor medicali:
– concepte, principii, metode, modele
– controlul managerial intern, cadrul normativ naţional
5. Supravegherea și controlul bolilor transmisibile:
– epidemiologie: concepte, principii, metode, tipuri de studii,
– cadrul normativ naţional pentru raportarea și analiza bolilor trasmisibile
6. Igiena unităților medicale: cadrul normativ privind igiena și managementul deşeurilor medicale
7. Igiena alimentului: surse de nutrienţi; caracteristicile unei diete echilibrate pentru categorii specifice de consumatori
8. Igiena colectivităţilor de copii şi tineri și sănătatea copiilor: concepte, caracteristici, cadrul normativ naţional
9. Igiena comunitară:
– concepte, cadrul normativ naţional; servicii de supraveghere de sănătate în relație cu mediul (apa, aer,radiații, sol)
B. ACTIVITĂŢI PRACTICE. TEHNICI ŞI METODE GENERALE
1. Organizarea și funcționarea serviciilor de sănătate publică:
– caracteristici; funcţii; tipuri de servicii; cadrul normativ naţional și corespondența cu cadrul normativ european și surse de informare legislativă
2. Măsurarea stării de sănătate. Raportarea și analiza informațiilor demografice și de morbiditate (date populație, nașteri, decese, îmbolnăviri.), surse de informații, reglementări aplicabile
3. Promovarea sănătăţii: modele; instrumente de implementare; tipuri de intervenţii la nivel individual şi populaţional, surse de informații
4. Managementul activității asistenților medicali: instrumente de control managerial, cadrul normativ naţional; controlul calității activității medicale, roluri
5. Supravegherea și controlul bolilor transmisibile. Raportarea și analiza bolilor transmisibile și infecțiilor asociate asistenței medicale, investigarea focarelor (ancheta epidemiologică în bolile transmisibile, raportarea în sistem de alertă, impotanța imunizării)
6. Supraveghere şi control norme de igienă unități medicale: norme generale de igienă, proceduri de autorizare; managementul deşeurilor medicale; surse de informare
7. Supraveghere și control igiena alimentului: norme de igiena alimente și control oficial aliment
8. Supraveghere și control igiena colectivităţilor de copii şi tineri: evaluarea stării de sănătate la copii şi tineri, evaluare condiții de igiena, surse de informare
9. Supraveghere și control igiena comunitară: servicii de supraveghere sănătate în relație cu mediul (apa, aer,radiații, sol); surse de informare
10. Supraveghere și control igiena muncii: cerințe supraveghere expuşi profesionali și condiții de igienă la locul de muncă, notificarea bolilor profesionale, caracteristici boli profesionale
BAREMUL ACTIVITĂȚILOR PRACTICE REALIZATE LA LOCUL DE MUNCĂ SUB SUPERVIZARE
Activități practice conform planului de învățământ
1. Sănătate publică
Organizarea și functionarea serviciilor de sănătate publică
- Cunoașterea cadrului normativ de funcționare a sistemului de sănătate și structurilor de sănătate publică
- Cunoașterea domeniilor de intervenție și atribuțiilor funizorilor de servicii de sănătate publică
- Cunoașterea și utilizarea surselor naționale de informații legislative
Măsurare stare de sănătate
- Cunoașterea și aplicarea metodologiei cadru analiză stare de sănătate
- Cunoaștere și aplicare metodologie calcul indicatori demografici
- Cunoaștere și aplicare metodologie calcul indicatori de morbiditate
- Cunoaștere și utilizare surse naționale și internaționale de informații privind starea de sănătate
- Cunoașterea cerințelor sistemului de raportare a bolilor netransmisibile
Modele şi metode de promovare a sănătăţii
- Cunoaștere și aplicare metodologie intervenții IEC la nivel populațional
- Cunoaștere și aplicare metodologie intervenții IEC la nivel individual
- Cunoaștere și utilizare surse naționale și internaționale de informații
Instrumente de control managerial
- Cunoașterea caracteristicilor funcționării lucrului în echipă
- Elaborare CV în format europass și scrisoare de intenție
- Elaborare și analiză fisă de post din perspectiva actelor normative aplicabile exercitării profesiei
- Înțelegere concepte și cerințe sistem de calitate a activității medicale
Supravegherea și controlul bolilor transmisibile
- Cunoașterea cerințelor sistemului de supraveghere și raportare a bolilor transmisibile
- Planificarea și Realizarea anchetei epidemiologice în bolile transmisibile
- Importanța imunizării, Raportarea reacțiilor adverse postvaccinale (RĂPI)
- Cunoaștere și utilizare surse naționale și internaționale de informații
2. Igienă
Igiena unităților medicale
- Cunoașterea cerințelor legale privind funcționarea unităților medicale
- Cunoașterea cerințelor legale privind autorizarea şi controlul- norme de igienă în unități medicale
- Cunoașterea principalelor aspecte privind managementul deșeurilor rezultate din activitatea medicală
- Cunoașterea cerințelor privind instruirea și formarea personalului implicat în gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală
Supraveghere și control igiena alimentului
- Cunoașterea cerințelor legale privind calitatea alimentului
- Cunoașterea calităților nutriționale ale principalelor grupe alimentare- completare fișa meniu
- Cunoașterea intervențiilor specifice de supraveghere apă și aliment
- Surse de informații privind calitatea alimentului
Supraveghere și control igiena comunitară
- Cunoașterea cerințelor legale privind igiena comunitară
- Cunoașterea metodelor folosite în supravegherea calității mediului și starea de sănătate
- Cunoașterea Normelor de igienă referitoare la igiena comunităților și aprovizionarea cu apă a localităților
- Cunoașterea intervențiilor specifice de supraveghere de mediu (apă , radiații, etc)
Supraveghere și control sănătate și igiena colectivităţilor de copii şi tineri
- Cunoașterea cadrului legislativ pentru aprobarea Normelor de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor
- Cunoașterea cadrului normativ privind supravegherea sănătății copiilor și a condițiilor de igienă în colectivitățile de copii și tineri
- Cunoașterea cerințelor de aport alimentar și meniu pentru alimentația copiilor
- Cunoașterea cerințelor legale privind promovarea sănătății în mediul școlar
Supraveghere și control igiena muncii
- Cunoașterea cadrului normativ privind supravegherea sănătății la locul de muncă și a mediului de muncă
- Cunoașterea cerințelor pentru abilitarea laboratoarelor de toxicologie
- Cunoașterea carcteristicilor bolilor profesionale în România
PRECIZĂRI ORGANIZATORICE
1. Modul de desfăşurare al activităţii practice și teoretice: se va face în sistem hibrid respectiv față în față și /sau online și prin aplicații de tip ZOOM/google meet. Perioada de desfăşurare, locul şi planificarea disciplinelor pe zile şi ore se face de către responsabilul local al programului de specializare;
2. Organizarea şi desfăşurarea activităţii practice:
Activitatea practică sub supervizare se va desfășura la locul de muncă în cele 30 de săptămâni de derulare a programului. Orele de activități practice directe se pot organiza prin aplicații de tip Zoom
3. Organizarea şi desfăşurarea activităţilor teoretice şi de evaluare: materialul didactic va fi prezentat online
Probă scrisă – test grilă față în față, pe platforma PERFMED sau ZOOM
Probă practică față în față, pe platforma PERFMED sau ZOOM
EXAMENUL FINAL DE OBȚINERE A SPECIALIZĂRII: ANUAL DUPĂ FINALIZAREA CURSULUI
CONDIȚII DE ÎNSCRIERE
- As. medical generalist/de pediatrie cu drept de liberă practică (cu certificat de membru al OAMGMAMR)
- Certificat de membru al OAMGMAMR și Aviz de liberă practică
- Adeverință de la locul de muncă din care să rezulte că asistentul medical este încadrat în IGIENĂ, SĂNĂTATE PUBLICĂ
- Solicitarea unității angajatoare
- Diplomă de studii – în copie
- Cartea de identitate – copie
- Dovada achitarii taxei de instruire
- Formular GDPR
ÎNSCRIEREA SE REALIZEAZĂ PE PLATFORMA PERMED www.perfmed.ro
PERIOADA DE ÎNSCRIERE: