Grup țintă
Asistenți medicali generaliști, asistenți medicali pediatrie.
Responsabil Național: Prof. Univ. Dr. Constantin IONESCU Academia Română
Responsabil specializare din partea INMSS: Dna Marilena COMAN, telefon 021/2556551 email: reconversieasistenti@yahoo.com
Centre de pregătire:
- București, As. Univ. Dr. Simona CARNICIU
Obiective generale
1. Asistarea pacienţilor cu probleme de nutriţie şi dietetică
2. Întocmirea necesarului de alimente şi aprovizionarea cu acestea
3. Întocmirea meniurilor şi suplimentelor, la indicaţia medicului specialist
4. Supravegherea preparării meniurilor şi a distribuirii meselor preparate
5. Asigurarea condiţiilor igienico – sanitare generale la locul de muncă
6. Comunicarea interactivă la locul de muncă şi cu pacienţii
7. Rezolvarea sesizărilor şi a reclamaţiilor legate de meniuri
8. Instruirea personalului din blocul alimentar
Obiective specifice
La sfârșitul programului asistenții vor fi capabili să:
1. Demonstreze cunoştinţele şi abilitătile necesare exercitării atribuţiilor specifice asistentului medical de nutriţie şi dietetică
2. Decidă modul de aplicare în practică a abilităţilor cognitive specifice, deprinderilor şi competenţelor caracteristice domeniului nutriţiei şi dieteticii
3. Demonstreze abilităţi de comunicare cu pacientul, cu echipa medicală şi aparţinătorii, specifice specializării nutriţie şi dietetică
Competențe
1. Întocmirea anchetei alimentare
2. Întocmirea unei diete pentru omul sănătos și bolnav; alcătuirea meniului
3. Participarea la organizarea și funcționarea blocului alimentar
4. Supravegherea consumului alimentar pe secție
5. Supravegherea modului de preparare a alimentelor conform meniurilor recomandate
6. Evaluarea alimentelor din punct de vedere organoleptic; supravegherea modului de depozitare și păstrare al alimentelor
7. Supravegherea modului de recoltare a probelor alimentare și păstrarea lor în mod corespunzător, conform normelor în vigoare
8. Întocmirea documentelor de aprovizionare ritmică a blocului alimentar cu alimente; întocmirea zilnică a foii de alimentație
A. NOŢIUNI TEORETICE
1. Bazele fiziologice ale nutriției
1.1 Studiul producerii de energie
1.2 Carbohidraţii
1.3 Proteinele
1.4 Lipidele
1.5 Balanţa energetică şi controlul greutăţii
1.6 Nutrieţi reglatori
1.7 Vitamine
1.8 Minerale
1.9 Fluide şi electroliţi
1.10 Aditivi şi antioxidanţi alimentari
2. Nutriția în promovarea sănătății
2.1 Evaluarea statusului nutriţional
2.2 Planificarea unei diete echilibrate
2.3 Gastrotehnie
2.4 Alimentaţia sănătoasă la diferite grupe de vârstă
- – copil
- – adolescent
- – vârstnic
- – sarcină şi alăptare
2.5 Alimentaţia în colectivităţi
3. Nutriția clinică
3.1 Afecţiunile colecistului şi pancreasului
3.2 Afecţiunile hepatice (hepatite, ciroze, alcoolism)
3.3 Bolile cardiovasculare
3.4 Bolile renale
3.5 Diabetul zaharat
3.6 Guta şi litiaza urică
3.7 Afecţiunile neoplazice
3.8 Obezitatea şi dislipidemiile
3.9 Hipovitaminoze şi anemii
3.10 Denutriţia
3.11 Afecţiuni musculo-scheletice
B. ACTIVITĂŢI PRACTICE. TEHNICI ŞI METODE GENERALE
1. Întocmirea anchetei alimentare
2. Întocmirea unei diete pentru omul sănătos și bolnav
3. Alcătuirea meniului
4. Participarea la organizarea și funcționarea blocului alimentar
5. Supravegherea consumului alimentar pe secție
6. Supravegherea modului de preparare al alimentelor conform meniurilor recomandate
7. Evaluarea alimentelor din punct de vedere organoleptic
8. Supravegherea modului de depozitare și păstrare al alimentelor
9. Supravegherea modului de recoltare a probelor alimentare și păstrarea lor în mod corespunzător, conform normelor în vigoare
10. Întocmirea documentelor de aprovizionare ritmica a blocului alimentar cu alimente
11. Întocmirea zilnică a foii de alimentație
BAREMUL ACTIVITĂȚILOR PRACTICE REALIZATE LA LOCUL DE MUNCĂ SUB SUPERVIZARE
1. Evaluarea calorică a meniurilor
2. Evaluarea conținutului în glucide
3. Evaluarea conținutului în lipide
4. Evaluarea conținutului în proteine
5. Metoda de întocmire a dietei pentru omul sănătos
6. Dieta în bolile digestive
7. Dieta în bolile hepatice
8. Dieta în bolile căilor biliare
9. Dieta în bolile pancreasului
10. Dieta în bolile cardiovasculare
11. Dieta în bolile renale
12. Dieta în diabetul zaharat
13. Dieta în obezitate
14. Dieta în denutriție
15. Dieta în dislipidemii
16. Dieta în guta
17. Dieta în sarcina
PRECIZĂRI ORGANIZATORICE
Modul de desfăşurare al activităţii practice și teoretice se va face în sistem hibrid: față în față și online pe platforma de cursuri www.perfmed.ro, pe aplicația ZOOM și /sau față în față.
Perioada de desfăşurare, locul şi planificarea disciplinelor pe zile şi ore se face de către responsabilul local al programului de specializare;
- Organizarea şi desfăşurarea activităţii practice:
- Activitatea practică sub supervizare se va desfășura la locul de muncă în timpul orelor de program, în cele 30 săptămâni de derulare a programului.
- Orele de activități practice directe se vor organiza online pe platforma de cursuri www.perfmed.ro , pe aplicația ZOOM.
- Organizarea şi desfăşurarea activităţilor teoretice şi de evaluare
- Materialul didactic va fi prezentat online pe platforma de cursuri perfmed,
Evaluarea sumativă și finală se va face hibrid: online pe platforma de cursuri PERFMED, pe aplicații de tip ZOOM și/sau față în față.
Probă scrisă – test grilă online pe platforma PERFMED, față în față sau ZOOM
Probă practică față în față și /sau online pe platforma PERFMED sau ZOOM
EXAMENUL FINAL DE OBȚINERE A SPECIALIZĂRII: ANUAL DUPĂ FINALIZAREA CURSULUI
CONDIȚII DE ÎNSCRIERE
- As. medical generalist/de pediatrie cu drept de liberă practică (cu certificat de membru al OAMGMAMR)
- Certificat de membru al OAMGMAMR – copie
- Adeverință de la locul de muncă din care să rezulte ca asistentul medical este încadrat pe post specific specializării respective
- Solicitarea unității angajatoare
- Diplomă de studii – în copie
- Cartea de identitate – copie
- Dovada achitarii taxei de instruire